Bijvangstwijzer gelanceerd tijdens zeer geslaagd schar-reldiner

Chefkok Bart van Olphen ontving dinsdag 13 december het eerste exemplaar van de nieuwe Bijvangstwijzer uit de handen van Good Fish voorvrouw Christien Absil.  De Bijvangstwijzer vraagt aandacht voor onderbenutte vissoorten in de Nederlandse gemengde visserij.

Proeverij

De lancering vond plaats tijdens een luisterrijk en sfeervol ‘schar-reldiner’ waar zeventig singles werden opgeleid tot bijvangstambassadeur. Onder leiding van presentatrice Mirella van Markus ontdekten ze het verhaal achter onderbenutte bijvangst en testten hun kennis in een quiz. De smaak van bijvangst is, zo blijkt tijdens het voorgerecht, geweldig. Een likkepot van huisgerookte geep (zooooo lekker!), rauw gemarineerde schelvis (goed!), calamaris van zeekat (jaaa!) en een gepocheerde rouleaux van wijting (dus echt niet voor de poes!). De vrijgezellen van singlesorganisatie Villa Vibes reageerden enthousiast.

 

Zet bijvangst op de kaart

Tijd voor de lancering van de nieuwe Bijvangstwijzer. Bart van Olphen, die onder toeziend oog van de singles en een camerateam eerder op de avond al een scharretje bakte, is trots deze in ontvangst te mogen nemen. “We hebben jarenlang van de zee gevraagd, maar we moeten nemen wat de zee ons geeft.  Dus kies eens voor een scharretje, wijting of grauwe poon, en zet bijvangst op de kaart” aldus de chefkok, die zijn eigen kanaal heeft op het Food Tube Network van Jamie Oliver.

lancering bijvangstwijzer

Schar op drie manieren

Het hoofdgerecht: schar, op drie manieren bereidt. Gestoomd, gebakken en gekookt. En of dat lekker is. Staatssecretaris Martijn van Dam, die ons in een vooraf opgenomen tafelrede toesprak, drukte ons op het hart stil te staan bij wat er op ons bord lag. “Schar, een van de meest ondergewaardeerde soorten. Wat is er nou beter dan vis die van dichtbij komt, op een duurzame manier gevangen is, ontzettend gezond is en ook nog eens lekker is”, zegt van Dam, die zelf op het moment dat het diner plaatsvindt in Brussel onderhandelt over de visquota van volgend jaar.

Geslaagde avond

Een hilarische actie waarin de singles chefs opriepen bijvangst op de kaart te zetten maakte de avond compleet. We zijn trots op onze nieuwbakken ambassadeurs voor onderbenutte vis. We zijn blij met iedereen die ons hielp de avond tot een succes te maken!

Meer informatie over de Bijvangstwijzer vind je op www.bijvangstwijzer.nl

bijvangst_tafelv3