Afknippen ogen garnalen, reactie op berichtgeving

‘’Wakker Dier roept op om de garnalencocktail dit jaar over te slaan met Kerst. De dierenrechtenorganisatie wijst erop dat er jaarlijks bij honderdduizenden kweekgarnalen een oog wordt afgeknipt of uitgeknepen. Dat afknippen gebeurt met een gloeiendhete pincet bij de moederdieren. Op die manier worden de garnalen aangezet tot het eerder leggen van eitjes.”

Het knippen van de ogen gebeurt bij de moederdieren in de broedhuizen. Het vindt over het algemeen niet plaats bij garnalen die opgevist worden en daarnaast mag dit ook niet in de standaard voor biologische garnalen. Het gebeurt wel bij andere kweekgarnalen, maar dan altijd nog bij de moederdieren in de broedhuizen voor de eitjes, het afknippen gebeurt niet bij de garnalen die op het bord belanden.

ASC werkt op dit moment wel aan een standaard voor welzijn neemt hierin ook het welzijn voor tropische garnalen mee. Kortom, ja, het afbinden van de ogen vindt dus inderdaad plaats en is een standaard praktijk in de reguliere kweek.

Ons advies aan ieder die toch garnalen wil eten: kies dan voor MSC, want deze garnalen worden opgevist of biologische garnalen of ASC.