Palingpetities aangeboden aan Pieter Grinwis

Palingpetities aangeboden aan Pieter Grinwis

DEN HAAG – 21 maart – Vandaag is de palingpetitie overhandigd aan Kamerlid Pieter Grinwis van de ChristenUnie. RAVON en Good Fish verzamelden de afgelopen twee jaar gezamenlijk meer dan 41.000 handtekeningen onder de noemer “Power To The Paling”, om aandacht te vragen voor de slechte palingstand.

Kinderen leggen route van de paling af: van gemaal naar de binnenstad
De dag startte bij gemaal Schoute in Scheveningen, een van de plekken waar glasaaltjes vanuit zee een weg zoeken naar onze rivieren om op te groeien. Groep 6 van basisschool De Burcht uit Veenendaal was in het kader van een excursie over duurzaamheid met de bus naar het gemaal gekomen om meer te weten te komen over de wondere wereld van de paling. Marcel Belt, Hoogheemraad van Hoogheemraadschap van Delfland vertelde de kinderen hoe de vispassage van gemaal Schoute werkt.

Daarna trok het gezelschap naar het centrum van Den Haag, waar op de Spuibrug de petities werden uitgereikt aan Kamerlid Grinwis. Geen toevallige locatie, want glasaaltjes passeren dit punt op hun weg naar ons achterland. Visonderzoeker Martijn Schiphouwer van RAVON gaf ter plaatste een mini-college met een paar glasaaltjes in de hoofdrol.

Tweede Kamer
De petities werden uitgereikt aan Grinwis, omdat hij met andere kamerleden vorig jaar twee moties indiende om de ‘migratie’ van de paling te verbeteren, door te pleiten voor het aanleggen en verbeteren van vispassages. De Tweede Kamer stemde zowat unaniem in. Grinwis: “De paling is een heel bijzonder dier. In Nederland en ook in Europa moeten we daarom alles op alles zetten om de paling voor toekomst te behouden. Het zou goed zijn als we meer manieren weten te vinden om sluizen, dammen en gemalen ‘passeerbaar’ te maken voor trekvissen.”

Hoopvolle toekomst?
Met het uitreiken van de petities komt er een einde aan de Power To The Paling campagne, maar de acties voor de paling gaan onverminderd door. RAVON zal zich samen met beheerders en waterschappen blijven inzetten voor meer en betere vispassages en de aanleg van aalreservaten. Good Fish maakt zich sterk om niet-duurzame vis uit de supermarkten te krijgen. Samen met de steun vanuit de Nederlandse politiek gloort er een sprankje hoop voor deze oer-Hollandse vis.

Je gebruikt een verouderde browser. Hierdoor kunnen we de werking en veiligheid van de website niet garanderen. Bekijk hier de alternatieven.