Noorse kreeft (langoustine, scampi)
Noordzee, Skagerrak en Kattegat (FAO 27)
Bodemottertrawls, Sleepnetten
- jan
- feb
- mrt
- apr
- mei
- jun
- jul
- aug
- sep
- okt
- nov
- dec
De MSCMSC:
Marine Stewardship Council, een onafhankelijke, internationale non-profit organisatie die een keurmerk heeft ontwikkeld dat garant staat voor goed beheerde, duurzame visserij. Visproducten die voldoen aan de criteria van het keurmerk zijn te herkennen aan het blauwe MSC-logo. gecertificeerde visserij op Noorse kreeft (langoustine) vist in de Noordzee en in het Skagerrak en Kattegat (Denemarken en Zweden). Sinds oktober 2019 zijn deze ‘Joint Demersal Fisheries’ (gemengde bodemvisserijen) MSC-gecertificeerd. Onder dit certificaat vallen 12 verschillende vissoorten en maar liefst 961 schepen die allemaal tezamen beoordeeld zijn en het MSC certificaat hebben gekregen.
De visserij gebeurt met een boomkorboomkor:
Een vistechniek waarbij een horizontale buis (de boom) een kuilnet openhoudt. Aan de onderkant zitten kettingen, die door de bodem woelen en de vis het net in jagen. of bodemsleepnetbodemsleepnet:
Een kuilnet dat aan weerszijden of aan de achterzijde van een boot over de bodem wordt gesleept.. De netten zijn aangepast om bijvangstbijvangst:
Soorten die worden gevangen naast de soorten waar gericht op wordt gevist. Bijvangst kan bestaan uit te kleine soorten en niet-commerciële soorten, en kan worden gehouden (dit deel wordt soms bijproduct genoemd) of overboord worden gegooid (discards). Bijvangst kunnen ook zeezoogdieren zoals dolfijnen en walvissen zijn, of schildpadden en zeevogels. van kabeljauw en ondermaatse kreeft te minimaliseren.
Vis in het seizoen
Vis in het goede seizoen is op dat moment de beste kwaliteit omdat de paaiperiode voorbij is.