Meer informatie

Chileense heek

Keurmerk kweek
/Keurmerk Wild
Groen
Tweede keus
Vermijden
Welzijn
Informatie over vissoort
Lees meer
Algemeen

Kabeljauwachtigen

De familie van de kabeljauwen bestaat uit de Atlantische-, Pacifische kabeljauw, steenbolk, wijting en witte-, Alaska- en zwarte koolvis. Ze leven graag dicht bij de bodem en komen zowel in kustwateren voor als in dieper water. Overdag zwemmen kabeljauwen in scholen, ’s avonds gaan ze uit elkaar om te foerageren. Het zijn omnivoren, die wormen, vis en schelp- en schaaldieren eten. Ze leggen jaarlijks grote afstanden af om te paaien en grote haring- en spieringscholen achterna te gaan.

Chileense heek

Chileense heek kan meestal dicht bij de bodem gevonden worden en op grote dieptes van 50-500 meter. Deze heek is een nachtdier en jaagt op inktvis, vis en krill in ondieper water. In de lente trekken deze vissen naar de kust om in de zomer te kunnen paaien. Daarna trekken ze weer naar de diepere wateren in de winter.

Chileense heek

Merluccius gayi gayi
Herkomst

Stille Oceaan, noordoostelijke (FAO 67)

Kweek- / Vangstmethode

Bodemottertrawls

 • jan
 • feb
 • mrt
 • apr
 • mei
 • jun
 • jul
 • aug
 • sep
 • okt
 • nov
 • dec
Visstand en visserijdruk
Ecosysteem effecten
Visserijbeheer
Eindbeoordeling
Uitleg beoordeling

Heek is in het verleden zwaar overbevist. De visserijdruk is inmiddels flink teruggebracht, maar het is de vraag of het bestand zich binnen de komende jaren zal herstellen. Om te voorkomen dat het heek-bestand instort moet de visserijdruk nog verder dalen.

Het vangen van heek gebeurt met bodemottertrawls. Het teruggooien van vis in zee is bij deze vismethode een probleem. Veel van deze discards bestaat uit jonge heek, maar ook uit kwetsbare haaien, roggen, vogels en walvissen. Een groot deel van de discards overleeft het niet. Het vissen met bodemottertrawls verstoort daarnaast ook de zeebodem. Op termijn leidt intensief vissen tot een veranderde soortensamenstelling.

Nadat het bestand in 2004 instortte, is het beheer van heek flink aangescherpt. Helaas heeft dit verscherpte beleid nog niet tot bestandsherstel geleid. Het beheerplan werkt niet effectief.

Vis in het seizoen

Vis in het goede seizoen is op dat moment de beste kwaliteit omdat de paaiperiode voorbij is.

ASC keurmerk

Het ASC keurmerk staat op visproducten die verantwoord gekweekt zijn. ASC (Aquaculture Stewardship Council) is een onafhankelijke, internationale non-profit organisatie.

MSC keurmerk

Het MSC keurmerk staat op visproducten die op een duurzame manier gevangen zijn. MSC (Marine Stewardship Council) beheert en ontwikkelt een certificeringsprogramma voor duurzame visserijen.

Goede vis

Deze vis wordt niet overbevist of wordt verantwoord gekweekt, met een minimale impact op het milieu.

Tweede keuze

Deze vis is een tweede keuze. Dat wil zeggen dat het een goed alternatief is voor soorten die in het rood staan. Wel zijn er nog een aantal verbeteringen nodig in deze visserij of bij de kweek van deze vis.

Vermijden

Koop deze vis niet. Hij wordt overbevist of de vangst-/kweekmethode heeft een negatieve impact op het milieu.

Welzijn

Er is vis beschikbaar van deze soort die wordt gekweekt of gevangen met hoge welzijnsstandaarden.

GlobalG.A.P.

GlobalG.A.P. (Global Good Agriculture Practice) is een non-profit organisatie die als doel heeft om de traceerbaarheid en voedselveiligheid van gekweekte visproducten te garanderen.

Biologisch

Als er gesproken wordt over biologische vis, dan gaat het altijd over kweekvis. Deze vis wordt op een speciale manier gekweekt, waardoor het natuurlijke groeiproces bevorderd wordt.