Hondshaai
Atlantische Oceaan, noordoostelijke (FAO 27)
Grondbeugen (longlines), Kieuwnetten (staand want), Bodemottertrawls, Boomkor
- jan
- feb
- mrt
- apr
- mei
- jun
- jul
- aug
- sep
- okt
- nov
- dec
Haaien en roggen zijn kraakbeenvissen, en hebben dus geen echte botten. Dit kraakbeen kan echter minstens zo hard als onze botten zijn. Deze kraakbeenvissen hebben een stevige en vlezige structuur. In de Noordzee komen ongeveer 10 soorten haaien en 10 soorten roggen voor. Deze soorten zijn niet gevaarlijk voor de mens. Omdat haaien hoog in de voedselketen staan, zijn ze erg belangrijk voor de balans in het ecosysteem. Helaas gaat het met veel soorten niet goed. Doordat ze zich niet snel voortplanten zijn ze erg gevoelig voor visserijdruk. Dit is niet alleen een probleem in de Noordzee maar een wereldwijd probleem. Veel haaien worden gevangen voor de vinnen, en worden zonder vinnen weer terug het water in gegooid. Dit is verboden in de EU.
De hondshaai is een kleine haaisoort die maximaal 1 m lang en niet ouder dan 12 jaar wordt. Deze soort kan gevonden worden in de noordoost-Atlantische Oceaan. De hondshaai is zand- tot bruinkleurig met veel bruine vlekjes op de rug en flanken.
Atlantische Oceaan, noordoostelijke (FAO 27)
Grondbeugen (longlines), Kieuwnetten (staand want), Bodemottertrawls, Boomkor
Het ASC keurmerk staat op visproducten die verantwoord gekweekt zijn. ASC (Aquaculture Stewardship Council) is een onafhankelijke, internationale non-profit organisatie.
Het MSC keurmerk staat op visproducten die op een duurzame manier gevangen zijn. MSC (Marine Stewardship Council) beheert en ontwikkelt een certificeringsprogramma voor duurzame visserijen.
Deze vis wordt niet overbevist of wordt verantwoord gekweekt, met een minimale impact op het milieu.
Deze vis is een tweede keuze. Dat wil zeggen dat het een goed alternatief is voor soorten die in het rood staan. Wel zijn er nog een aantal verbeteringen nodig in deze visserij of bij de kweek van deze vis.
Koop deze vis niet. Hij wordt overbevist of de vangst-/kweekmethode heeft een negatieve impact op het milieu.
Er is vis beschikbaar van deze soort die wordt gekweekt of gevangen met hoge welzijnsstandaarden.
GlobalG.A.P. (Global Good Agriculture Practice) is een non-profit organisatie die als doel heeft om de traceerbaarheid en voedselveiligheid van gekweekte visproducten te garanderen.
Als er gesproken wordt over biologische vis, dan gaat het altijd over kweekvis. Deze vis wordt op een speciale manier gekweekt, waardoor het natuurlijke groeiproces bevorderd wordt.