Griet
Noordzee (FAO 27)
Kieuwnetten (staand want), Pulskor
- jan
- feb
- mrt
- apr
- mei
- jun
- jul
- aug
- sep
- okt
- nov
- dec
Er is te weinig bekend over deze soort om betrouwbare bestandsschattingen te doen, maar het aantal grieten in de Noordzee lijkt toe te nemen. Omdat griet voornamelijk wordt bijgevangen in de pulskorvisserij op schol en tong, wordt de aanvoer van griet in principe bepaald door de activiteit van deze vloot. Vanwege de hoge marktwaarde en het ontbreken van een minimum aanvoermaat, wordt griet vrijwel niet teruggegooid.
Een pulskorpulskor:
Een experimentele boomkormethode waarbij de wekkerkettingen vervangen zijn door draden die lichte stroomstoten afgeven. is een selectievere methode om platvis te vangen dan de traditionele boomkorboomkor:
Een vistechniek waarbij een horizontale buis (de boom) een kuilnet openhoudt. Aan de onderkant zitten kettingen, die door de bodem woelen en de vis het net in jagen., maar bijvangsten zijn nog steeds hoog en er wordt veel vis teruggegooid. De overlevingskans van deze is klein. Een pulskor heeft minder zware effecten op de zeebodem dan een boomkor. Het effect van elektrische pulsen op gevoelige soorten, zoals roggen, is echter niet volledig bekend. Daarbij wordt griet ook met kieuwnettenkieuwnetten:
Een visserijtechniek waarin passerende vissen met hun kieuwen verstrikt raken in de mazen. Het net staat verticaal op de bodem of hangt aan boeien in de waterkolom. De bijvangst van soorten als bruinvissen en dolfijnen is hierbij een probleem. (staand want) gevangen. Deze methode heeft nauwelijks negatieve effecten op de zeebodem.
Er is geen Europees beheerplan voor griet en er zijn geen beheerdoelstellingen geformuleerd. Er is wel aan gezamenlijke vangstlimiet voor griet en tarbot. Dit beheerinstrument is echter niet geschikt om de visserijdruk op bijvangstsoorten te reguleren, omdat het kan leiden tot teruggooien van marktwaardige vis.
Vis in het seizoen
Vis in het goede seizoen is op dat moment de beste kwaliteit omdat de paaiperiode voorbij is.