Griet
Atlantische Oceaan, noordoostelijke (FAO 27)
Deelgebieden: Noordzee
Boomkor
- jan
- feb
- mrt
- apr
- mei
- jun
- jul
- aug
- sep
- okt
- nov
- dec
Er is te weinig bekend over deze soort om betrouwbare bestandsschattingen te doen, maar het aantal grieten in de Noordzee lijkt toe te nemen. Omdat griet voornamelijk wordt bijgevangen in de boomkorvisserij op schol en tong, wordt de aanvoer van griet in principe bepaald door de activiteit van deze vloot. Hoewel de visserijdruk van de boomkorvloot met meer dan de helft is afgenomen, blijven de aanvoercijfers van griet sinds 1998 stabiel. Dit suggereert dat het bestand toeneemt. Vanwege de hoge marktwaarde en het ontbreken van een minimum aanlandingsmaat, wordt griet vrijwel niet teruggegooid.
Bij deze boomkorvisserij gaat gemiddeld de helft van de vangst weer overboord, meestal dood. Dit komt omdat de vangstregels zijn afgestemd op de doelsoort tong. Voor tong is een kleinere maaswijdte toegestaan, waardoor veel ondermaatse schol en andere soorten worden bijgevangen. Deze vismethode tast bovendien de bodem en het bodemleven aan. Intensief vissen met boomkor leidt op lange termijn tot verandering van de soortensamenstelling in zee.
Er is geen Europees beheerplan voor griet en er zijn geen beheerdoelstellingen geformuleerd. Er is wel aan gezamenlijke vangstlimiet voor griet en tarbot. Dit beheerinstrument is echter niet geschikt om de visserijdruk op bijvangstsoorten te reguleren, omdat het kan leiden tot teruggooien van marktwaardige vis.
Vis in het seizoen
Vis in het goede seizoen is op dat moment de beste kwaliteit omdat de paaiperiode voorbij is.