Brasem
Estland
Fuik, Korven, fuiken en vallen, Geankerde kieuwnetten (staand want), Kieuwnetten (staand want)
- jan
- feb
- mrt
- apr
- mei
- jun
- jul
- aug
- sep
- okt
- nov
- dec
De brasem is een inheemse zoetwatervis in Nederland die zeer geliefd is in de Sportvisserij. Enkele beroepsbinnenvissers vissen ook op brasem, dit doen zij voornamelijk in het IJsselmeer. De brasem is een hooggebouwde zijdelings afgeplatte vis die behoort tot de karperachtigen. De kop is relatief klein met een uitstulpbare onderstandige bek. De jonge dieren hebben zilverkleurige flanken, oudere brasems hebben een donkergrijze tot donkerbruine kleur en kunnen tot ruim 80 cm groot worden. De brasem eet voornamelijk van de bodem waardoor hij stof doet opwoelen, dit maakte hem lange tijd tot ongewenste vis omdat hij zo water troebel zou maken.
Estland
Fuik, Korven, fuiken en vallen, Geankerde kieuwnetten (staand want), Kieuwnetten (staand want)
Zweden
Fuik, Korven, fuiken en vallen, Geankerde kieuwnetten (staand want), Kieuwnetten (staand want)
Nederland
Geankerde kieuwnetten (staand want), Kieuwnetten (staand want), Zegens
Het ASC keurmerk staat op visproducten die verantwoord gekweekt zijn. ASC (Aquaculture Stewardship Council) is een onafhankelijke, internationale non-profit organisatie.
Het MSC keurmerk staat op visproducten die op een duurzame manier gevangen zijn. MSC (Marine Stewardship Council) beheert en ontwikkelt een certificeringsprogramma voor duurzame visserijen.
Deze vis wordt niet overbevist of wordt verantwoord gekweekt, met een minimale impact op het milieu.
Deze vis is een tweede keuze. Dat wil zeggen dat het een goed alternatief is voor soorten die in het rood staan. Wel zijn er nog een aantal verbeteringen nodig in deze visserij of bij de kweek van deze vis.
Koop deze vis niet. Hij wordt overbevist of de vangst-/kweekmethode heeft een negatieve impact op het milieu.
Er is vis beschikbaar van deze soort die wordt gekweekt of gevangen met hoge welzijnsstandaarden.
GlobalG.A.P. (Global Good Agriculture Practice) is een non-profit organisatie die als doel heeft om de traceerbaarheid en voedselveiligheid van gekweekte visproducten te garanderen.
Als er gesproken wordt over biologische vis, dan gaat het altijd over kweekvis. Deze vis wordt op een speciale manier gekweekt, waardoor het natuurlijke groeiproces bevorderd wordt.