Meer informatie

Belugasteur (kaviaar)

Keurmerk kweek
/Keurmerk Wild
Groen
Tweede keus
Vermijden
Bijvangst
Informatie over vissoort
Lees meer
Algemeen

Belugasteur (kaviaar)

De belugasteur komt in het wild voor in de Kaspische Zee en de Zwarte Zee. Hij kan leeftijden tot wel 150 jaar bereiken, met maximale lengtes van meer dan 8 meter. De steur is een roofdier, met een carnivoor dieet en spendeert het grootste gedeelte van zijn leven in zout water. Volwassen exemplaren migreren stroomopwaarts de rivieren op om zich voor te planten. Jongen leven hun eerste zomer in de rivier en migreren daarna terug naar zout water. Helaas gaat het niet goed met de wilde belugasteur populatie. Door overbevissing is het een bedreigde diersoort geworden. De visserij is vooral gericht op haar eitjes, die als zeer dure kaviaar worden verhandeld. Ook is er kaviaar op de markt die afkomstig is van belugasteur uit kwekerijen.

Belugasteur (kaviaar)

Huso huso
Herkomst

Zwarte Zee (FAO 37.4)

Kweek- / Vangstmethode

Kooien (Kweek)

  • jan
  • feb
  • mrt
  • apr
  • mei
  • jun
  • jul
  • aug
  • sep
  • okt
  • nov
  • dec
Brongebruik
Impact op de omgeving
Beheer
Eindbeoordeling
Uitleg beoordeling

Kaviaar wordt gemaakt van de eitjes van de belugasteur. Deze vis wordt gekweekt om zo de eitjes te verkrijgen waar kaviaar van gemaakt wordt. Er is weinig informatie over de gekweekte belugasteur door gebrek aan transparantie en illegale visserij en handel.

Door de vissen te kweken in kooien, word het ecosysteem indirect ernstig beïnvloed door een geconcentreerde hoeveelheid uitwerpselen. Hiernaast heeft deze visserij relatief veel last van kweekvissen die ontsnappen. Indien deze kweekvissen zich vermengen met een wilde populatie, kan het voortplantingssucces dalen. Verder is deze soort gevoelig voor ziekte en is de verspreidingskans groot.

In de Zwarte Zee is er goede regelgeving om het ecosysteem en wilde steurpopulaties te beschermen tegen mogelijk negatieve impact door de kwekerijen. Verschillende incidenten laten zien dat de handhaving van deze regelgeving niet voldoende is.

Vis in het seizoen 

Deze beoordeling betreft gekweekte vis. Het seizoen is daarom niet van belang.

 

ASC keurmerk

Vis met het ASC keurmerk wordt op een verantwoorde manier gekweekt.

MSC keurmerk

Vis met het MSC keurmerk wordt op een duurzame wijze gevangen.

Groene vis

Deze vis is niet overbevist of wordt zorgvuldig gekweekt, met minimale schade aan de natuur.

Tweede keus

Deze vis is een tweede keus. Er zijn nog een aantal problemen met de visserij of kweek.

Vermijden

Koop deze vis niet, er is sprake van overbevissing of de manier van vangst/ kweek is belastend.

Bijvangst

Deze vis wordt ongewild gevangen bij het vissen op een andere soort. Ze zijn onderbenut en moeten meer gegeten worden.

GlobalG.A.P.

GlobalG.A.P. gecertificeerde kwekerijen doen een goede stap richting duurzaamheid. Een aantal vissoorten met dit label krijgen een betere score op de VISwijzer.

Biologisch

Biologisch standaarden hanteren de strengste eisen voor visvoer en stellen eisen aan het dierenwelzijn.

Je gebruikt een verouderde browser. Hierdoor kunnen we de werking en veiligheid van de website niet garanderen. Bekijk hier de alternatieven.