Invasieve exoot rivierkreeft ondermijnt norm waterkwaliteit

Op de Europese ranglijst die weergeeft hoe goed landen hun waterkwaliteit op orde hebben, staat Nederland helemaal onderaan. Net als bij het stikstofdossier zijn vooral de verstedelijking en intensieve landbouw aangeduid als schuldigen. Echter is niet alleen de mens direct verantwoordelijk voor het niet behalen van de wettelijk verplichte norm KRW (Kader Richtlijn Water). In de Nederlandse wateren zit namelijk meer dan één exoot die het schoner krijgen van onze wateren bemoeilijkt. In naam van de week van de invasieve exoten lichten we deze er daarom uit! 

Het gaat om de Amerikaanse rivierkreeft. Deze invasieve exoot kennen de meeste mensen inmiddels wel, hij zit namelijk vrijwel overal in Nederland. Ook de verhalen zijn misschien al bekend, van waterschappen die aangeven dat al hun waterplanten verdwenen zijn, of van boeren wiens vee in de sloot belandt door het graafgedrag van de kreeftjes.
Dat je hier steeds meer over hoort is niet verassend, de populatie rivierkreeften groeit namelijk nog steeds! 

Troebele wateren

En daar schuilt precies het gevaar. Uit meerdere onderzoeken bleek al dat rivierkreeften het aantal waterplanten in een gebied met meer dan 90% kunnen doen verdwijnen, ook amfibieën moeten het ontgelden¹, en een voorheen helder meer, kan zomaar veranderen in een troebele plas². Niet vreemd dus dat we dit probleem nu ook in onze eigen wateren opmerken!³ 

Slecht voor biodiversiteit

Het verdwijnen van planten is natuurlijk funest voor de biodiversiteit, maar ook worden er minder meststoffen opgenomen waardoor stikstof en fosfor in het water toenemen. Daarnaast zorgt het graafgedrag van de kreeft er ook voor dat meststoffen uit de bodem vrijkomen4. Zo draagt de rivierkreeft eigenlijk niet alleen bij aan het niet behalen van de KRW, maar ook een beetje aan de stikstofproblematiek in het land. 

Helpend lekker hapje

Een uiterst vervelend beestje dus, die Amerikaanse rivierkreeft. Gelukkig is hij ook lekker en kan je hem in meerdere restaurants eten, help dus vooral een “hapje” mee. Zie op rivierkreeft.nl onze kaart met restaurants en vissers.  


Dit blog is onderdeel van Kennisplatform Rivierkreeft II, medemogelijk gemaakt door

Bronnen: 

  1. Rodríguez, C. F., Bécares, E., Fernández-Aláez, M., & Fernández-Aláez, C. (2005). Loss of diversity and degradation of wetlands as a result of introducing exotic crayfish. Biological invasions, 7(1), 75-85. 
  2. Rodríguez, C. F., Bécares, E., & Fernández-Aláez, M. (2003). Shift from clear to turbid phase in Lake Chozas (NW Spain) due to the introduction of American red swamp crayfish (Procambarus clarkii). Hydrobiologia, 506(1), 421-426. 
  3. Roessink, I., van Giels, J., Boerkamp, A., & Ottburg, F. G. W. A. (2010). Effecten van rode-en geknobbelde Amerikaanse rivierkreeften op waterplanten en waterkwaliteit (No. 2052). Alterra. 
  4. Angeler, D. G., Sánchez-Carrillo, S., García, G., & Alvarez-Cobelas, M. (2001). The influence of Procambarus clarkii (Cambaridae, Decapoda) on water quality and sediment characteristics in a Spanish floodplain wetland. Hydrobiologia, 464(1), 89-98.