Makreel Horsmakreel Atlantische FAO 27 IIIa, IVb,c,VIId MOT

De status van het Noordzeebestand van de Atlantische horsmakreel is onbekend. Er zijn onvoldoende betrouwbare gegevens (o.a. biologische en discards) om een goede bestandsbeoordeling uit te voeren. Het bestand ging de laatste jaren achteruit, en lijkt nu op dat niveau te zijn gestabiliseerd. De visserijdruk is voor deze soort gedaald, het effect daarvan is nog niet terug te zien in het bestand.

Omdat horsmakreel in scholen zwemt, hoog in de waterkolom, is de visserijtechniek met sleepnetten vrij selectief. Bijvangst van andere soorten zijn gering, maar er is risico op het bijvangen van walvisachtigen. Horsmakreel wordt beschouwd als een van de belangrijkste roofvissen in de Noordzee. Via de voedselketen heeft de visserij daarom mogelijk invloed op het ecosysteem.

Horsmakreel wordt beheerd door middel van vangstlimieten (TACs). Er is in 2007 een beheerplan opgesteld door de RAC (Regional Advisory Council). Dit plan wordt sinds 2008 gehanteerd bij het bepalen van de TAC. Horsmakreel valt sinds 2015 onder de aanlandplicht.

Vis in het seizoen

Vis in het goede seizoen is op dat moment de beste kwaliteit omdat de paaiperiode voorbij is.

 

Je gebruikt een verouderde browser. Hierdoor kunnen we de werking en veiligheid van de website niet garanderen. Bekijk hier de alternatieven.