Meer informatie

Pacifische zalm

Keurmerk kweek
/Keurmerk Wild
Groen
Tweede keus
Vermijden
Welzijn
Informatie over vissoort
Lees meer
Algemeen

Zalmachtigen

Zalm wordt zowel wild als gekweekt verkocht. Wild gevangen zalm komt vrijwel altijd uit de Stille Oceaan. Op de Nederlandse markt zijn met name de chinook, chum, coho, roze zalm en sockeye zalm te vinden. Bijna alle Atlantische zalm in de handel is gekweekt. Zalmkweek is sinds de jaren ‘90 wereldwijd explosief toegenomen. Noorwegen, Chili, Schotland, Canada en de Faroer-eilanden zijn belangrijke zalmkweek landen. Over smaak valt niet te twisten, maar zowel bij kweek als bij wilde zalm spelen er problemen rondom duurzaamheid.

Er zijn veel vissoorten die vallen onder de zalmachtigen (Protacanthopterygii). Wist je bijvoorbeeld dat forel, spiering en zelfs de snoek onder de zalmachtigen vallen? Zalmachtigen komen voor in zowel zout als in zoetwater. De meeste soorten onder deze familie zijn gespecialiseerde roofvissen en komen voor in de gematigde klimaatzones.

Zalmachtigen zijn straalvinnige beenvissen en worden gekenmerkt door een ‘vetvinnetje’ tussen de rugvin en de staart. Ze hebben geen stekels en de buikvinnen zijn ver van de borstvinnen naar achter geplaatst.

Pacifische zalm

Er worden 5 verschillende zalmsoorten gevangen in Alaska: sockeye, chum, chinook, coho en pink. Zalmen zijn zogenaamde anadrome vissen. Dit betekent dat ze geboren worden in zoetwater en vervolgens naar zee trekken, waar ze verder opgroeien. Na enkele jaren keren de volwassen zalmen weer terug naar het zoete water om zich voort te planten. Deze zalmsoorten planten zich maar één keer voort en sterven kort na deze voortplanting.  

Pacifische zalm

Oncorhynchus spp.
Herkomst

Stille Oceaan, noordoostelijke (FAO 67)
Deelgebieden: Rusland (oost)

Kweek- / Vangstmethode

Ringzegens, Haken en Lijnen, Kieuwnetten (staand want)

 • jan
 • feb
 • mrt
 • apr
 • mei
 • jun
 • jul
 • aug
 • sep
 • okt
 • nov
 • dec
Uitleg beoordeling

Diverse zalmvisserijen langs de noordoost en noordwest kust van de Stille Oceaan zijn MSC-gecertificeerd. In Alaska zijn dat de sockeye, chum, chinook, coho en pink zalmvisserijen. Ook de Annette Island zalmvisserijen op chum, coho, king en pink zijn MSC-gecertificeerd. Anette Island ligt langs de kust van Zuid-Alaska. In Brits-Columbia is de pink zalmvisserij MSC-gecertificeerd.  Er zijn vier zalmvisserijen in Russische wateren MSC-gecertificeerd. Deze visserijen vissen met vallen en met strandzegens op sockeye, chum, coho en pink zalm.

Een aantal zalmvisserijen in Russische wateren doorlopen momenteel het MSC-beoordelingstraject. De zalmvisserijen in Narody Severa-Bolsheretsk en VA-Delta Kamchatka worden opnieuw beoordeeld. Tot die tijd mogen zalmproducten van deze visserijen geen MSC-keurmerk dragen.

ASC keurmerk

Het ASC keurmerk staat op visproducten die verantwoord gekweekt zijn. ASC (Aquaculture Stewardship Council) is een onafhankelijke, internationale non-profit organisatie.

MSC keurmerk

Het MSC keurmerk staat op visproducten die op een duurzame manier gevangen zijn. MSC (Marine Stewardship Council) beheert en ontwikkelt een certificeringsprogramma voor duurzame visserijen.

Goede vis

Deze vis wordt niet overbevist of wordt verantwoord gekweekt, met een minimale impact op het milieu.

Tweede keuze

Deze vis is een tweede keuze. Dat wil zeggen dat het een goed alternatief is voor soorten die in het rood staan. Wel zijn er nog een aantal verbeteringen nodig in deze visserij of bij de kweek van deze vis.

Vermijden

Koop deze vis niet. Hij wordt overbevist of de vangst-/kweekmethode heeft een negatieve impact op het milieu.

Welzijn

Er is vis beschikbaar van deze soort die wordt gekweekt of gevangen met hoge welzijnsstandaarden.

GlobalG.A.P.

GlobalG.A.P. (Global Good Agriculture Practice) is een non-profit organisatie die als doel heeft om de traceerbaarheid en voedselveiligheid van gekweekte visproducten te garanderen.

Biologisch

Als er gesproken wordt over biologische vis, dan gaat het altijd over kweekvis. Deze vis wordt op een speciale manier gekweekt, waardoor het natuurlijke groeiproces bevorderd wordt.