Meer informatie

Zoetwater reuzengarnaal

Keurmerk kweek
/Keurmerk Wild
Groen
Tweede keus
Vermijden
Welzijn
Informatie over vissoort
Lees meer
Algemeen

Garnalen

Garnalen vallen onder de schaaldieren. Ze hebben ogen op lange stengels, een lang gespierd achterlijf, voelsprieten en dunne poten. Garnalen komen voor in alle wateren. Langs de kust, in rivieren, meren en in de diepzee. Er zijn meerdere soorten garnalen op de Nederlandse markt te koop. De wilde garnalen uit koude gebieden zoals de Nederlandse en Noorse zijn vaak wat kleiner. Grote garnalen die vaak als gamba’s worden verkocht, zijn meestal geïmporteerd uit tropische gebieden, waar ze gekweekt worden.

Zoetwater reuzengarnaal

De reuze garnaal is een zoetwatergarnaal die voorkomt in Azië en Australië. Zijn naam dankt hij aan het feit dat volwassen dieren wel 30 cm lang kunnen worden. Deze garnalen leven in zoet water maar de larven hebben brak water nodig om te overleven. De zoetwater reuzengarnaal is sterk territoriaal en eet regelmatig soortgenoten op. Daarom kunnen ze niet in hoge dichtheden worden gehouden tijdens de kweek hiervan.

Zoetwater reuzengarnaal

Macrobranchium rosenbergii
Herkomst

Azie, binnenlandse wateren (FAO 4)

Kweek- / Vangstmethode

Vijverteelt (Kweek)

  • jan
  • feb
  • mrt
  • apr
  • mei
  • jun
  • jul
  • aug
  • sep
  • okt
  • nov
  • dec
Brongebruik
Impact op de omgeving
Beheer
Eindbeoordeling
Uitleg beoordeling

Zoetwater reuzengarnalen worden in centraal Thailand gekweekt in vijvers. In de extensieve vijverteelt wordt weinig voer gebruikt. De impact van deze kweek op de omgeving is lager dan bij de kweek van andere garnalen zoals witpoot- en tijgergarnalen. Het beheer van de garnalenkweek in Thailand is maar deels effectief. Ook op het gebied van werkomstandigheden in Thaise aquacultuur zijn nog veel verbeteringen nodig.

Vis in het seizoen 

Deze beoordeling betreft gekweekte vis. Het seizoen is daarom niet van belang.

 

ASC keurmerk

Het ASC keurmerk staat op visproducten die verantwoord gekweekt zijn. ASC (Aquaculture Stewardship Council) is een onafhankelijke, internationale non-profit organisatie.

MSC keurmerk

Het MSC keurmerk staat op visproducten die op een duurzame manier gevangen zijn. MSC (Marine Stewardship Council) beheert en ontwikkelt een certificeringsprogramma voor duurzame visserijen.

Goede vis

Deze vis wordt niet overbevist of wordt verantwoord gekweekt, met een minimale impact op het milieu.

Tweede keuze

Deze vis is een tweede keuze. Dat wil zeggen dat het een goed alternatief is voor soorten die in het rood staan. Wel zijn er nog een aantal verbeteringen nodig in deze visserij of bij de kweek van deze vis.

Vermijden

Koop deze vis niet. Hij wordt overbevist of de vangst-/kweekmethode heeft een negatieve impact op het milieu.

Welzijn

Er is vis beschikbaar van deze soort die wordt gekweekt of gevangen met hoge welzijnsstandaarden.

GlobalG.A.P.

GlobalG.A.P. (Global Good Agriculture Practice) is een non-profit organisatie die als doel heeft om de traceerbaarheid en voedselveiligheid van gekweekte visproducten te garanderen.

Biologisch

Als er gesproken wordt over biologische vis, dan gaat het altijd over kweekvis. Deze vis wordt op een speciale manier gekweekt, waardoor het natuurlijke groeiproces bevorderd wordt.