Meer informatie

Regenboogforel (Bio)

Keurmerk kweek
/Keurmerk Wild
Groen
Tweede keus
Vermijden
Welzijn
Informatie over vissoort
Lees meer
Algemeen

Zalmachtigen

Zalm wordt zowel wild als gekweekt verkocht. Wild gevangen zalm komt vrijwel altijd uit de Stille Oceaan. Op de Nederlandse markt zijn met name de chinook, chum, coho, roze zalm en sockeye zalm te vinden. Bijna alle Atlantische zalm in de handel is gekweekt. Zalmkweek is sinds de jaren ‘90 wereldwijd explosief toegenomen. Noorwegen, Chili, Schotland, Canada en de Faroer-eilanden zijn belangrijke zalmkweek landen. Over smaak valt niet te twisten, maar zowel bij kweek als bij wilde zalm spelen er problemen rondom duurzaamheid.

Er zijn veel vissoorten die vallen onder de zalmachtigen (Protacanthopterygii). Wist je bijvoorbeeld dat forel, spiering en zelfs de snoek onder de zalmachtigen vallen? Zalmachtigen komen voor in zowel zout als in zoetwater. De meeste soorten onder deze familie zijn gespecialiseerde roofvissen en komen voor in de gematigde klimaatzones.

Zalmachtigen zijn straalvinnige beenvissen en worden gekenmerkt door een ‘vetvinnetje’ tussen de rugvin en de staart. Ze hebben geen stekels en de buikvinnen zijn ver van de borstvinnen naar achter geplaatst.

Regenboogforel (Bio)

De forel is familie van de Pacifische zalm en kan wel 115 cm lang worden. Zijn oorspronkelijke verspreidingsgebied is van het zuidwesten van Canada tot het noordwesten van de VS. Sommige forelpopulaties zijn anadroom. Dit betekent dat ze geboren worden in zoetwater en vervolgens naar zee trekken, waar ze verder opgroeien. Na een aantal jaar keren de volwassen zalmen weer terug naar het zoete water om zich voort te planten. Forel kan over de hele wereld gevonden worden doordat deze soort vaak gekweekt en uitgezet wordt voor de hengelsport.  

Regenboogforel (Bio)

Oncorhynchus mykiss
Herkomst

Europa, binnenland

Kweek- / Vangstmethode

Doorstroomsystemen biologisch, Vijverteelt biologisch

 • jan
 • feb
 • mrt
 • apr
 • mei
 • jun
 • jul
 • aug
 • sep
 • okt
 • nov
 • dec
Uitleg beoordeling

De regenboogforel komt oorspronkelijk niet in Europa voor. De soort is vroeger veel uitgezet voor de sportvisserij.

Forel heeft relatief veel voeding nodig. Forel is een carnivoor en het visvoer bevat hierom veel vismeelvismeel:
Vismeel zit in het visvoer voor gekweekte vis. Vismeel wordt gemaakt van andere vissen, vaak zijn deze uit het wild gevangen. De gekweekte vissen hebben vismeel nodig om te kunnen groeien.
en visolievisolie:
Net als vismeel, is visolie vaak een belangrijk bestandsdeel in visvoer. Dit voer wordt gegeven aan vissen in de kwekerijen om goed te kunnen groeien. Visolie wordt gemaakt van andere vissen, vaak uit het wild gevangen.
wat gemaakt wordt van wild gevangen vis. Bij biologische forel zijn de ingrediënten in het voer afkomstig van een duurzame bron.

Bij de kweek van biologische forel wordt tevens aandacht geschonken aan het welzijn van de vis (bijv. ruimte en dodingsmethode) en het gebruik van medicijnen. Biologische forel krijgt daarnaast gegarandeerd geen genetisch gemodificeerde bestanddelen in het voer.

Biologsche forel wordt gekweekt in systemen in de openlucht zoals vijvers, doorstroomsystemen en kooien. De vissen hebben meer ruimte om te zwemmen vergeleken met niet-biologisch gekweekte forel. Voor een biologisch certificaat moeten de negatieve effecten op de omgeving worden beperkt. Net als het gebruik van medicijnen; het toedienen van antibiotica en hormonen is verboden.

Er bestaan een aantal keurmerken voor biologische forel in Europa. De bekendste zijn het Duitse ‘Naturland’ en het Engelse ‘Soil-association’. Keurmerken en vis die voldoen aan de Europese norm van biologische vis, kan men herkennen aan het Europese biologische teken.

Vis in het seizoen 

Deze beoordeling betreft gekweekte vis. Het seizoen is daarom niet van belang.

ASC keurmerk

Het ASC keurmerk staat op visproducten die verantwoord gekweekt zijn. ASC (Aquaculture Stewardship Council) is een onafhankelijke, internationale non-profit organisatie.

MSC keurmerk

Het MSC keurmerk staat op visproducten die op een duurzame manier gevangen zijn. MSC (Marine Stewardship Council) beheert en ontwikkelt een certificeringsprogramma voor duurzame visserijen.

Goede vis

Deze vis wordt niet overbevist of wordt verantwoord gekweekt, met een minimale impact op het milieu.

Tweede keuze

Deze vis is een tweede keuze. Dat wil zeggen dat het een goed alternatief is voor soorten die in het rood staan. Wel zijn er nog een aantal verbeteringen nodig in deze visserij of bij de kweek van deze vis.

Vermijden

Koop deze vis niet. Hij wordt overbevist of de vangst-/kweekmethode heeft een negatieve impact op het milieu.

Welzijn

Er is vis beschikbaar van deze soort die wordt gekweekt of gevangen met hoge welzijnsstandaarden.

GlobalG.A.P.

GlobalG.A.P. (Global Good Agriculture Practice) is een non-profit organisatie die als doel heeft om de traceerbaarheid en voedselveiligheid van gekweekte visproducten te garanderen.

Biologisch

Als er gesproken wordt over biologische vis, dan gaat het altijd over kweekvis. Deze vis wordt op een speciale manier gekweekt, waardoor het natuurlijke groeiproces bevorderd wordt.