Meer informatie

Regenboogforel (Bio)

Keurmerk kweek
/Keurmerk Wild
Groen
Tweede keus
Vermijden
Bijvangst
Informatie over vissoort
Lees meer
Algemeen

Regenboogforel (Bio)

Zalm wordt zowel wild als gekweekt verkocht. Wild gevangen zalm komt vrijwel altijd uit de Stille Oceaan. Op de Nederlandse markt zijn met name de chinook, chum, coho, roze zalm en sockeye zalm te vinden. Bijna alle Atlantische zalm in de handel is gekweekt. Zalmkweek is sinds de jaren ‘90 wereldwijd explosief toegenomen. Noorwegen, Chili, Schotland, Canada en de Faroe eilanden zijn belangrijke zalmkweek landen. Over smaak valt niet te twisten, maar zowel bij kweek als bij wilde zalm spelen er problemen rondom [duurzaamheid].

Er zijn veel vissoorten die vallen onder de zalmachtigen (Protacanthopterygii). Wist je bijvoorbeeld dat forel, spiering en zelfs de snoek onder de zalmachtigen vallen? Zalmachtigen komen voor in zowel zout als in zoetwater. De meeste soorten onder deze familie zijn gespecialiseerde roofvissen en komen voor in de gematigde klimaatzones.

Zalmachtigen zijn straalvinnigen beenvissen en worden gekenmerkt door een ‘vetvinnetje’ tussen de rugvin en de staart. Ze hebben geen stekels en de buikvinnen zijn ver van de borstvinnen naar achter geplaatst.

Regenboogforel (Bio)

Regenboogforel is een familielid van de Pacifische zalmen. Het oorspronkelijke verspreidingsgebied van de regenboogforel is het zuidwesten van Canada en het noordwesten van de VS. Sommige populaties van de regenboogforel zijn anadroom; ze worden geboren in de rivier en trekken vervolgens naar zee om later weer terug naar de rivier te keren. De regenboogforel wordt maximaal 115 cm lang. Omdat de vis veel wordt gekweekt en wordt uitgezet voor de hengelsport komt hij over de hele wereld voor.

Vis in het seizoen 

Deze beoordeling betreft gekweekte vis. Het seizoen is daarom niet van belang.

Regenboogforel (Bio)

Oncorhynchus mykiss
Herkomst

Europa, binnenland

Kweek- / Vangstmethode

Doorstroomsystemen biologisch, Vijverteelt biologisch

 • jan
 • feb
 • mrt
 • apr
 • mei
 • jun
 • jul
 • aug
 • sep
 • okt
 • nov
 • dec
Uitleg beoordeling

De regenboogforel komt oorspronkelijk niet in Europa voor. De soort is vroeger veel uitgezet voor de sportvisserij.

Forel heeft relatief veel voeding nodig. Forel is een carnivoor en het visvoer bevat hierom relatief veel vismeelvismeel:
Vismeel zit in het visvoer voor gekweekte vis. Vismeel wordt gemaakt van andere vissen, vaak zijn deze uit het wild gevangen. De gekweekte vissen hebben vismeel nodig om te kunnen groeien.
en visolievisolie:
Net als vismeel, is visolie vaak een belangrijk bestandsdeel in visvoer. Dit voer wordt gegeven aan vissen in de kwekerijen om goed te kunnen groeien. Visolie wordt gemaakt van andere vissen, vaak uit het wild gevangen.
wat gemaakt wordt van wild gevangen vis. Bij biologische forel zijn de ingrediënten in het voer afkomstig van een duurzame bron.

Bij de kweek van biologische forel wordt tevens aandacht geschonken aan het welzijn van de vis (bijv. ruimte en dodingsmethode) en het gebruik van medicijnen. Biologische forel krijgt daarnaast gegarandeerd geen genetisch gemodificeerde bestanddelen in het voer.

Biologsche forel wordt gekweekt in systemen in de openlucht zoals vijvers, doorstroomsystemen en kooien. De vissen hebben meer ruimte om te zwemmen vergeleken met niet-biologisch gekweekte forel. Voor een biologisch certificaat moeten de negatieve effecten op de omgeving worden beperkt. Net als het gebruik van medicijnen. Toedienen van antibiotica en hormonen zijn verboden.

Er bestaan een aantal keurmerken voor biologische forel in Europa. De bekenste zijn het Duitse ‘Naturland’ en het Engelse ‘Soil-association’. Keurmerken en vis die voldoen aan de Europese norm van biologische vis, kan men herkennen aan het Europese biologische teken.

Vis in het seizoen 

Deze beoordeling betreft gekweekte vis. Het seizoen is daarom niet van belang.

ASC keurmerk

Vis met het ASC keurmerk wordt op een verantwoorde manier gekweekt.

MSC keurmerk

Vis met het MSC keurmerk wordt op een duurzame wijze gevangen.

Groene vis

Deze vis is niet overbevist of wordt zorgvuldig gekweekt, met minimale schade aan de natuur.

Tweede keus

Deze vis is een tweede keus. Er zijn nog een aantal problemen met de visserij of kweek.

Vermijden

Koop deze vis niet, er is sprake van overbevissing of de manier van vangst/ kweek is belastend.

Bijvangst

Deze vis wordt ongewild gevangen bij het vissen op een andere soort. Ze zijn onderbenut en moeten meer gegeten worden.

GlobalG.A.P.

GlobalG.A.P. gecertificeerde kwekerijen doen een goede stap richting duurzaamheid. Een aantal vissoorten met dit label krijgen een betere score op de VISwijzer.

Biologisch

Biologisch standaarden hanteren de strengste eisen voor visvoer en stellen eisen aan het dierenwelzijn.

Je gebruikt een verouderde browser. Hierdoor kunnen we de werking en veiligheid van de website niet garanderen. Bekijk hier de alternatieven.