Tilapia
Wereldwijd
Vijverteelt (Kweek), Kooien (Kweek)
- jan
- feb
- mrt
- apr
- mei
- jun
- jul
- aug
- sep
- okt
- nov
- dec
Tilapia is een verzamelnaam voor een aantal soorten tropische zoetwatervis uit de familie van de cichliden. De grootte verschilt per soort, gemiddeld wordt de vis 45 centimeter lang en 2,5 kilo zwaar. Hoewel tilapia in zowel zoet als brak water kan opgroeien, zwemt de vis vooral in zoet water. De soort komt oorspronkelijk uit tropisch Afrika, maar is door de mens uitgezet in andere werelddelen. De meeste tilapia die gegeten wordt in Nederland is afkomstig uit kwekerijen. Tilapia stelt weinig eisen aan de waterkwaliteit, maar een minimumtemperatuur van 18 graden is wel belangrijk. Tilapia vormt een populaire consumptievis; in tropische landen is het tilapiavlees een belangrijke eiwitvoorziening.
Wereldwijd
Vijverteelt (Kweek), Kooien (Kweek)
Wereldwijd
Alle kweekmethodes
Het ASC keurmerk staat op visproducten die verantwoord gekweekt zijn. ASC (Aquaculture Stewardship Council) is een onafhankelijke, internationale non-profit organisatie.
Het MSC keurmerk staat op visproducten die op een duurzame manier gevangen zijn. MSC (Marine Stewardship Council) beheert en ontwikkelt een certificeringsprogramma voor duurzame visserijen.
Deze vis wordt niet overbevist of wordt verantwoord gekweekt, met een minimale impact op het milieu.
Deze vis is een tweede keuze. Dat wil zeggen dat het een goed alternatief is voor soorten die in het rood staan. Wel zijn er nog een aantal verbeteringen nodig in deze visserij of bij de kweek van deze vis.
Koop deze vis niet. Hij wordt overbevist of de vangst-/kweekmethode heeft een negatieve impact op het milieu.
Er is vis beschikbaar van deze soort die wordt gekweekt of gevangen met hoge welzijnsstandaarden.
GlobalG.A.P. (Global Good Agriculture Practice) is een non-profit organisatie die als doel heeft om de traceerbaarheid en voedselveiligheid van gekweekte visproducten te garanderen.
Als er gesproken wordt over biologische vis, dan gaat het altijd over kweekvis. Deze vis wordt op een speciale manier gekweekt, waardoor het natuurlijke groeiproces bevorderd wordt.