Steur (kaviaar)
Europa (FAO 5)
Recirculatiesysteem (Kweek)
- jan
- feb
- mrt
- apr
- mei
- jun
- jul
- aug
- sep
- okt
- nov
- dec
De steur (Acipenseridae) heeft een langwerpig lichaam en een spitse kop met een lange snuit. Hij heeft kraakbeenplaten in plaats van schubben. Steuren kunnen enorm groot worden, tot wel 6 meter lang, 1000 kg zwaar en meer dan 100 jaar oud. De vissen worden pas geslachtsrijp als ze ongeveer 10 jaar oud zijn. De eieren van de steur (kaviaar) worden als delicatesse beschouwd. De vis kwam vroeger voor in de meeste Nederlandse rivieren maar is nu verdwenen. Er wordt gewerkt aan de herintroductie van de soort. Kaviaar en steurvlees vallen onder de CITES handelslijst. Dit zijn producten die alleen onder strenge regelgeving, zoals speciale certificaten, verhandeld mogen worden. Doordat steur zo’n hoogwaardig product is, wordt er momenteel veel goedkope steur van buiten Europa (vaak China) geïmporteerd en verder verwerkt. Hierdoor is de herkomst niet meer te herleiden. Kaviaar en steurvlees is vrijwel altijd gekweekt.
Europa (FAO 5)
Recirculatiesysteem (Kweek)
Europa (FAO 5)
Doorstroomsysteem (Kweek), Vijverteelt (Kweek)
Het ASC keurmerk staat op visproducten die verantwoord gekweekt zijn. ASC (Aquaculture Stewardship Council) is een onafhankelijke, internationale non-profit organisatie.
Het MSC keurmerk staat op visproducten die op een duurzame manier gevangen zijn. MSC (Marine Stewardship Council) beheert en ontwikkelt een certificeringsprogramma voor duurzame visserijen.
Deze vis wordt niet overbevist of wordt verantwoord gekweekt, met een minimale impact op het milieu.
Deze vis is een tweede keuze. Dat wil zeggen dat het een goed alternatief is voor soorten die in het rood staan. Wel zijn er nog een aantal verbeteringen nodig in deze visserij of bij de kweek van deze vis.
Koop deze vis niet. Hij wordt overbevist of de vangst-/kweekmethode heeft een negatieve impact op het milieu.
Er is vis beschikbaar van deze soort die wordt gekweekt of gevangen met hoge welzijnsstandaarden.
GlobalG.A.P. (Global Good Agriculture Practice) is een non-profit organisatie die als doel heeft om de traceerbaarheid en voedselveiligheid van gekweekte visproducten te garanderen.
Als er gesproken wordt over biologische vis, dan gaat het altijd over kweekvis. Deze vis wordt op een speciale manier gekweekt, waardoor het natuurlijke groeiproces bevorderd wordt.