De visproblemen

Dierenwelzijn 

Het dierenwelzijn van vis is grotendeels onbekend terrein. Voor gekweekte vis is wel bekend wat een productiesysteem doet met natuurlijk gedrag en gezondheid, maar het dierenwelzijn van wilde vis is een grijs gebied. Ook de keurmerken ASC en MSC houden in hun beoordelingen vooralsnog geen rekening met dierenwelzijn. In de VISwijzer wordt gekweekte vis wel beoordeeld op dierenwelzijn.

Humaan doden 

Het humaan doden of slachten van een dier houdt in dat de slachttechniek onmiddellijke bewusteloosheid en ongevoeligheid voor pijn moet creëren. Alleen in de standaard voor biologische kweekvis is dit vastgelegd. Consumenten die vis kopen met een ASC of MSC keurmerk komen dus bedrogen uit. 

Regelgeving in Nederland 

De Nederlandse overheid heeft wel standaarden vastgesteld voor het humaan doden van gekweekte vis. Dit zorgt ervoor dat biologische forel, meerval en de paling humaan geslacht worden. Het eten van de paling wordt echter sterk afgeraden omdat het een kritiek bedreigde soort is. Verder wordt alleen gekweekte zalm in Schotland en in Noorwegen humaan geslacht.

Lees ook: ‘Inhumane kweekvispraktijken in Europa’.