Tarbot FAO 27 ICES IV Boomkor

In 2017 is er onderzoek gedaan naar tarbot. Hieruit blijkt dat het bestand boven de referentiepunten en de visserijdruk onder de referentiepunten zitten.

De meeste tarbot wordt gevangen als bijvangst in boomkorvisserij op tong en schol. Meer dan de helft hiervan wordt teruggegooid en heeft een lage overlevingskans. Vissen met boomkor beroert de bodem en er is directe verstoring van het bodemleven. Intensief vissen met een boomkor leidt op termijn tot veranderingen in de soortensamenstelling in zee.

Er is geen specifiek bestandsbeheer voor tarbot, maar wel een gezamenlijk TAC voor griet en tarbot. Deze is echter niet gebaseerd op wetenschappelijke advies en niet effectief in het reguleren van de visserijdruk. Er is geen officiële minimum aanlandingsmaat voor tarbot, maar Nederlandse producentenorganisaties hanteren vrijwillig een aanlandingsmaat van 25-30 cm.

Je gebruikt een verouderde browser. Hierdoor kunnen we de werking en veiligheid van de website niet garanderen. Bekijk hier de alternatieven.