Roodbaars FAO 27 ICES V,VI,XII,XIV Bodemsleepnet

Na een periode van overbevissingoverbevissing:
Het begrip overbevissing beschrijft de problematiek die ontstaat als er zoveel vis wordt weggevist dat het niet langer een maximaal duurzame opbrengst kan produceren. Overbevissing brengt de toekomst van het leven in de oceanen in gevaar en daarmee ook de voedselvoorziening die hieruit voort vloeit.
lijkt het IJslandse roodbaarsbestand weer toe te nemen. De visserijdruk is afgenomen. Roodbaars is erg gevoelig voor visserijdruk, omdat ze langzaam groeien en pas na tien jaar geslachtsrijp zijn. Twee soorten roodbaars komen in overlappende gebieden voor. Met het bestandbestand:
De vissen van een bepaalde soort die zich in hetzelfde paaigebied in dezelfde periode voortplanten.
van de diepzeeroodbaars gaat het nog steeds slecht.

Er wordt gevist met [bodemsleepnetten] en pelagischePelagische sleepnetten:
Bij visserij met pelagische sleepnetten wordt een sleepnet voortgetrokken door de waterkolom. Het net wordt niet over de zeebodem gesleept.
sleepnetten. Roodbaars is een diepzeesoort en bevindt zich vaak tussen eeuwenoude koudwaterkoralen. Deze koralen lopen groot risico vernietigd te worden door deze visserij. Er is weinig bijvangstbijvangst:
Soorten die worden gevangen naast de soorten waar gericht op wordt gevist. Bijvangst kan bestaan uit te kleine soorten en niet-commerciële soorten, en kan worden gehouden (dit deel wordt soms bijproduct genoemd) of overboord worden gegooid (discards). Bijvangst kunnen ook zeezoogdieren zoals dolfijnen en walvissen zijn, of schildpadden en zeevogels.
, maar de overlevingskans van de bijvangst is zeer gering omdat de vissen het transport van de diepte naar de oppervlakte niet overleven.

Het beheer in de IJslandse visserijzone is beter geregeld dan in de vangstgebieden daarbuiten. Er zijn bijvoorbeeld gesloten opgroeigebieden. Het is voor het beheer lastig om de twee roodbaarssoorten te onderscheiden en bij de aanvoer wordt vaak geen onderscheid gemaakt tussen de soorten. In een aantal gebieden gelden geen aparte vangstlimietenvangstlimieten:
De maximale hoeveelheid vis van een vissoort die gevangen mag worden per land, per jaar.
voor beide soorten. Er zijn geen beheersafspraken tussen de verschillende staten waaronder het visbestand valt.

Je gebruikt een verouderde browser. Hierdoor kunnen we de werking en veiligheid van de website niet garanderen. Bekijk hier de alternatieven.