Forel is een carnivoor en het visvoer bevat hierom veel vismeelvismeel:
Vismeel zit in het visvoer voor gekweekte vis. Vismeel wordt gemaakt van andere vissen, vaak zijn deze uit het wild gevangen. De gekweekte vissen hebben vismeel nodig om te kunnen groeien. en visolievisolie:
Net als vismeel, is visolie vaak een belangrijk bestandsdeel in visvoer. Dit voer wordt gegeven aan vissen in de kwekerijen om goed te kunnen groeien. Visolie wordt gemaakt van andere vissen, vaak uit het wild gevangen. wat gemaakt wordt van wild gevangen vis. Bij biologische forel zijn de ingrediënten in het voer afkomstig van een duurzame bron.
Biologsche forel wordt gekweekt in vijverteeltvijverteelt:
Een kweektechniek waarbij vis in vijvers wordt opgekweekt. Dit gebeurt extensief (zonder extra toevoeging van voer) en intensief (met extra toevoeging van voer). en doorstroomsystemendoorstroomsystemen:
Een kweektechniek waarbij er water van een hoger gelegen punt naar een kweekbasin wordt geleid. Vanuit hier stroomt het door naar de afvoer. Dit water moet goed gezuiverd worden, anders kan dit negatieve gevolgen hebben voor de omgeving.. De vissen hebben meer ruimte om te zwemmen vergeleken met niet-biologisch gekweekte forel. Voor een biologisch certificaat moeten de negatieve effecten op de omgeving worden beperkt. Net als het gebruik van medicijnen; het toedienen van antibiotica en hormonen is verboden.
Er bestaan een aantal keurmerken voor biologische forel in Europa. De bekendste zijn het Duitse ‘NaturlandNaturland certificering:
Het Duitse Naturland is een vereniging van biologische boeren en ontwikkelt standaarden voor de biologische landbouw en voor duurzame visserij. In hun standaard worden ecologische, sociale en economische factoren meegenomen.’ en het Engelse ‘Soil-association’. Keurmerken en vis die voldoen aan de Europese norm van biologische vis, kan men herkennen aan het Europese biologische teken.