Europese aal staat op de lijst van ernstig bedreigde soorten van de IUCNIUCN:
International Union for the Conservation of Nature, een internationaal instituut voor natuur en natuurlijke hulpbronnen. Het is een samenwerkingsverband waar zowel NGO's als overheden lid van zijn.. Sinds 1980 is de aalvangst met 75% afgenomen en is de intrek van glasaal met 99% gedaald. De exacte oorzaak van deze snelle achteruitgang is onbekend, maar men vermoedt dat watervervuiling, verstopping van waterwegen en visserij factoren zijn die een rol spelen.
De kweek van Europese aal is afhankelijk van in het wild gevangen glasaal omdat de aal in gevangenschap nog niet geslachtsrijp kan worden. Wildgevangen paling scoort rood op de VISwijzer, waardoor het ook niet duurzaam is om dit te gebruiken voor kweekdoeleinden. Ongeacht de kweekmethode, scoort deze soort rood.
Ons onderzoek laat momenteel zien dat het SEGSEG-keurmerk:
De Sustainable Eel Group (SEG) is een internationale organisatie die er naar streeft om bij te dragen aan het herstel van de paling in Europa. De SEG heeft een Europese standaard en certificeringsprogramma ontwikkeld voor duurzame paling onder de naam Sustainable Eel Standard (SES).Het is niet makkelijk om aan te tonen dat een visserij of kwekerij deze positieve bijdrage ook echt levert. Daarnaast heeft een certificering als deze alleen zin als er verder niet op paling wordt gevist. Niet-gecertificeerde partijen, die zich niet aan de regels van de SEG hoeven te houden, zouden immers rustig door mogen vissen.-keurmerk geen verbetering vormt ten opzicht van de bestaande kweeknormen.
Meer weten over paling? Lees hier over twee projecten die Good Fish heeft opgepakt rondom paling: Toekomst voor paling en Power to the paling. Daarnaast hebben wij ook een FAQ opgesteld.